Hundsim & Rehab


Hundsim och rehab





Alfa Hundcenters hundsim har funnits i mer än 15 år.  Det viktigaste för oss är god kvalitet och omvårdnad.
Sim gör under med din hunds välmående! 


På Alfa Hundcenter har vi tre olika varianter för dig som vill/behöver simträna din hund


1. Hundar som simmar för rehabilitering av olika typer av skador hos våra hundfysioterapeuter.


2. Friska hundar som ej är vana vid bassängträning och/eller har ägare som vill ha hjälp går också hos våra hundfysioterapeuter.


3. För hundar som är friska och/eller vars ägare har vana av bassängträning kan man hyra bassängen och

träna sin hund själv.


Vår pool är 3x4 meter och har steglös jetstream.











Kontakt


Emelie Hagelin 0707-961673 emelie@alfahundcenter.se

Friskvårdssim & rehabilitering


Hanna Nordström 0705-77 62 47 hanna@alfahundcenter.se 

Friskvårdsim & rehabilitering


Git Jering 0739-343012 git@alfahundcenter.se

Självsim & övergripande frågor


Bassängträning


Bassängen används för Rehabhundar före och efter operation, efter skada samt för friskvårdssim. Hunden simmar till en början alltid med flytväst för att känna trygghet och kunna koncentrera sig på simningen. Från start jobbar hunden i intervaller som sedan förlängs successivt. Efterhand kan träningen övergå i ett enda långt simpass.


Konvalescenstiden efter operation förkortas genom korrekt träning av muskulaturen före och efter ingreppet. Hundar med neurologiska skador hjälps att använda båda sidor av kroppen i bassängen. Vid HD eller andra ledproblem har simträning en given roll i att bygga muskler runt lederna och därmed avlasta leden. Risken för onödiga och smärtsamma ingrepp minskar.


Det är en skonsam träningsform, utan belastning på lederna och man sliter inte på ledbrosket, detta gör att hunden kan röra sig smärtfritt. Simträning är ett bra alternativ för t.ex. artros, diskbråck (dock ej diskbråck i nacken), spondylos och neurologiska skador.


Bassängträning är effektivt för att bygga muskulatur och hjälper hunden att använda båda sina sidor av kroppen symetriskt. En steglös jetstream i vår pool ökar effektiviteten ytterligare. Hunden arbetar både genom att simma rakt, i cirklar och åttor.



Laserbehandling för hund


En laser är en ljuskälla som avger ytterst rent ljus, med rent ljus menar man ljus som har en enda våglängd.


Medicinsk laser lindrar smärta, påverkar inflammationer, infektioner och svullnader. Laser accelererar läkningen av skador genom att stimulera cellfunktioner, vilket förkortar rehabiliteringen. Laser används framgångsrikt för behandling av t.ex. belastnings- och träningsskador, tendiniter, myofasciella smärtor, artroser och djupa problem i muskulaturen.

Laserbehandling kan också ges i förebyggande syfte.


Laserbehandling gör inte ont utan är tvärtom mycket avslappnande.


Den medicinska laserbehandlingen fungerar lika bra på både djur och människor, och inga skadliga biverkningar har konstaterats efter 30 års användande. 


 

Friskvård och Träning


Hunden behöver planerad och genomtänkt träning. Resultatet blir bättre och skaderisken minskar väsentligt. Vi lägger upp individuella hemträningsprogram, till hundens och ägarens behov. Det är viktigt med hemövningarna eftersom de förstärker verkan av behandlingen hos hundfysioterapeuten.


Man kan också få hjälp med ett träningsprogram för att stärka musklerna och komma igång efter en skada eller en operation.

Sjukgymnastisk behandling innebär också förebyggande behandling och träning för att undvika att skada sig på nytt.


Kosten är en mycket viktig komponent och en felaktig kost kan ge problem som övervikt eller näringsbrist. Detta kan i sin tur ge skelett och ledproblem och är därför en del i behandlingsprocessen.

 

Massage och Stretching


Mjukdelsbehandling – massage innebär att kroppens mjukdelar, muskler, senor och bindväv, masseras. Mjukdelsbehandling kombineras oftast med till exempel muskeltöjning eller mobilisering. Behandlingen leder till att spända och ömmande muskler slappnar av.


Stretching - Muskeltöjning kan minska smärtan om musklerna är stela i nacken, benen eller ryggen. Innan töjningen måste man först mjuka upp muskulaturen för att förbättra blodcirkulationen. Detta kan man göra genom aktiva övningar som en rask promenad, simning i poolen eller genom massage. Därefter töjs muskulaturen försiktigt av sjukgymnasten.


Hundägaren får också lära sig övningar för att man ska kunna töja hundens muskulatur själv. Ofta är töjningar en del av ett helt träningsprogram.







Hundsim
Hundsim
hundsim
Hundsim
Hundsim
Hundsim 5
Hundsim 6
Hundsim 4
Hundsim 7
Hundsim 3